Què és estàrter?

Imatge de marca del projecte estArterinformación en castellano aqui

una experiència formativa col·laborativa per a iniciatives col·lectives, amb vocació transformadora, que facilita les reflexions i eines per fer front als reptes del dia a dia. Estàrter és una iniciativa impulsada des de l’Escola de l’IGOP que compta amb membres de 10 institucions diferents: IGOP-UAB, CRIC (redactors d’Opcions), Aposta, LabCoop, Hobest Consultora, RAI, Can Masdeu, Federació Catalana d’ONG, Cooperativa ETCS i Cooperativa Fil a l’Agulla.

Flyer en PDF

Flyer

Noticia a la Directa

La Directa

Noticia a El Diario

El Diario.es

Video presentació

Video presentació


Perquè?

Cada vegada sentim a parlar més d’emprendre però, en general, es planteja com una acció individual quan endegar col·lectivament pot presentar molts més avantatges: compartim sabers, qualitats, recursos, tenim més xarxa, ens donem suport mutu… A més, en l’actual context de crisi sistèmica, emprendre pot significar, precisament, fer-ho amb voluntat de transformar. Sovint també, sentim a parlar de bones idees i bons equips que van resultar experiències fallides per problemes d’organització, de comunicació, per manca d’estratègia o viabilitat, per manca de visibilitat o no saber “vendre’s”….

Per això la nostra proposta vol oferir eines pràctiques i coneixements per promoure projectes col·lectius en entorns d’escassetat basats en lògiques de col·laboració i fermament ancorats en valors.

Una proposta formativa innovadora que combina tres modalitats pedagògiques:

  1. Formació teòric-pràctica per part d’un equip docent (modalitat formació),
  2. Formació col·laborativa entre els alumnes/projectes participants (modalitat Arremangar-se) i
  3. Formació personalitzada (modalitat Acompanyament a Projectes)…

… i es concreta en 4 mòduls (integrats però independents) que es porten a terme en divendres i caps de setmana entre el 10 de gener i el 23 de maig.

Formació…

Els mòduls formatius (que anomenem esferes) s’estructuren en quatre àrees:

  • Esfera invisible. Allò que no es veu, les relacions que teixeixen un grup i que condicionen el dia a dia.
  • Esfera visible. Allò que es veu, el que volem que es vegi, el que comuniquem a l’exterior.
  • Esfera tangible. El que ens fa tangibles, els comptes, impostos, fluxes de caixa, estatus legal…
  • Esfera pensable com ens pensem i pensem; com ens organitzem.

Visites… (formació col·laborativa)

A més dels mòduls formatius, en el marc del programa Estarter també oferim els divendres col·laboratius on diferents professionals, entitats i col·lectius ens visiten per explicar-nos les seves vivències i experiències a tall d’inspiració… En aquesta edició s’arremanguen… Com ha estat l’experiència organitzativa a la PAH des de la seva fundació? Ada Colau i Ernest Marco, co-fundadors de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. Si tornéssiu a començar que faries igual i què diferent en el cooperativisme i l’economia solidària? Joan Lluís Journet,cofundador i ex-gerent de la cooperativa Col·lectiu Ronda de més de 100 socis treballadors i 35 anys d’història; Jordi Via cofundador i responsable de desenvolupament de projectes de la Cooperativa d’assegurances ètiques ARÇ amb 30 anys d’història. Tots dos són cofundadors de la Xarxa d’Economia Solidària. Que hem de saber per buscar finançament ètic als nostres projectes?  Jordi Ibáñez, avaluador de projectes de Fiare Banca Ètica i un responsable de la comissió tècnica de Coop57. Com crear les condicions per a una nova política des d’experiències col·laboratives i cooperatives? Joan Subirats, catedràtic ciència política i Fernando Pindado advocat expert en moviment associatiu i ex-sotsdirector de participació ciutadana de la Generalitat. Com comunicar cap a dins i cap a fora? Marc Roselló responsable de comunicació de Som Energia i Daniel Vilaró responsable de comunicació d’Amnistia Internacional Catalunya.


Si vols més informació no dubtis a descarregar-te els materials adjunts: el flyer de 2 pàgines amb la informació bàsica del projecte; el document de 8 pàgines amb els principals aspectes de la proposta i el dossier de 20 pàgines amb tota la informació disponible actualment. I si el que desitges és apuntar-te al projecte, ho pots fer a través d’aquest  FORMULARI

Flyer en PDF

Flyer
(2 pàg.)

Document
(8 pàg.)

Dossier estàrter

Dossier
(20 pàg.)

el Logo

Targetó acte

Targetó Acte

Estarter ESP

Estarter ESP