Els passats dies 2 i 3 d’abril, l’alumnat del màster en Polítiques Socials i Acció Comunitària coordinat per l’IGOP-UAB realitzà una sortida de cas per a conèixer i analitzar diverses experiències al voltant de les noves economies alternatives que s’estan donant a la ciutat de Barcelona, com són l’economia feminista, l’economia social i solidària, l’economia ecològica, la sobirania alimentaria i els processos comunitaris d’autogestió.
L’estudi de cas s’estructura a partir de dues sessions teòriques i altres dos dies de sessions presencials. Per una banda, les sessions teòriques consisteixen en una de preparació i l’altra de devolució del cas o tancament per a realitzar una avaluació d’aquest recollint el feedback de l’alumnat sobre el contingut, metodologia, interès i aprenentatges dels projectes, entre altres qüestions. Per l’altra banda, les sessions presencials es van desenvolupar al voltant de la visita als diferents projectes: La Comunal, La Deskomunal, Can Batlló, FoodCoop i Can Masdéu.
Gràcies a aquest estudi sobre el terreny els i les alumnes varen posar en diàleg perspectives d’economia crítica per a reflexionar sobre les diferents estratègies que proposen i implementen, coneixent noves formes de fer front als múltiples impactes (econòmics, socials, laborals, ecològics) de la crisi sistèmica. A més, conegueren tant potencialitats com limitacions d’aquest tipus d’iniciatives i les estratègies que utilitzen per a superar-les.