L’Escola de l’Igop ha acollit el col·loqui “La participació ciutadana a debat. Aportacions des del Brasil”, el passat 26 de novembre. Hem pogut aprendre de l’expertesa dels Diputats de l’assemblea de Rio Grande do Sul Pepe Vargas, Luiz Fernando Mainardi i Fernando Marroni, del periodista Joao Ferrer, també de Brasil, i del jurista català expert en participació ciutadana, Fernando Pindado.

A través d’un debat molt ric, hem tractat de comprendre perquè les iniciatives d’innovació democràtica han tingut tants límits en la generació de consciencia política en la població i el seu empoderament col·lectiu. A banda de causes internes als propis processos, s’identifiquen altres factors com l’important paper dels mitjans de comunicació en la construcció de “realitat política”, i els condicionats econòmics a què està sotmesa la producció informativa de les grans corporacions mediàtiques.

Recordem que els processos de participació ciutadana més exitosos van arribar al voltant del 3% de població activament implicada, els de Porto Alegre mobilitzaven més de 30.000 persones al llarg d’un cicle anual.