El centre ocupacional Can Carreras ha obert les seves portes als estudiants del Màster en Polítiques Socials i Acció Comunitària per explicar de primera mà com organitzen el festival de curtmetratges CADI, que enguany ja celebra la III edició. El Festival de Curtmetratges Amateur i Discapacitat Intel·lectual (CADI) va sorgir amb el propòsit de difondre produccions audiovisuals de ficció més enllà dels propis centres ocupacionals, primer a escala de Catalunya, i actualment amb la participació d’entitats de tota Espanya. La gala dels premis tindrà lloc el 17 d’abril al Casino l’Aliança del Poble Nou.

El festival CADI és la iniciativa més destacada d’aquest equip de treball, un exemple d’obertura a la comunitat i de cooperació amb diferents entitats i equipaments del territori, i amb una gran capacitat de mobilització per obtenir recursos més enllà de les subvencions. Alhora, els usuaris del centre Can Carreras imparteixen tallers de manualitats a escoles i centres penitenciaris; l’elaboració d’objectes dona peu a crear relacions personals i de grup que ajuden a trencar barreres i prejudicis. Tot un un exemple de procés d’empoderament individual i col·lectiu. “Els joves parlen amb mi i veuen que jo sóc com ells, i si ens trobem pel carrer, ja no em miren raro sinó que em saluden”, explicava un dels usuaris de Can Carreras. “Primer estava molt nerviosa d’haver d’explicar a una classe però ara ho gaudeixo molt”, va explicar una altra companya.

Educar en la mirada com a base per a la convivència en la diversitat és el propòsit del festival i dels tallers de manualitats. El leitmotiv de Can Carreras, extret del cine, és que la discapacitat pot ser un incovenient però no una limitació. Com a entitats veïnes i dedicades a l’acció comunitària, l’Escola de l’IGOP i el centre ocupacional Can Carreras ja estan pensant en formes de col·laboració.

Els ponents van ser Isabel Romero, Johnny Tapia, Cruz Espejo, Maria Gravisaco, Montse Serrano, Pilar González, Aida Reguera i Dani Roura. La directora tècnica Xell Moreno i els educadors Àlvaro López, Toni Aranda i Glòria Martí.

 

 

Fotografia: Àlex Domínguez.